Családi ház_Budajenő
A budajenői családi ház a felmerülő építészeti problémákra és kérdésekre alapvetően a formálás koncepciójának mentén keresi a választ. Az újonnan beépülő településrész heterogén és még kialakulóban lévő karaktere idézte elő azt az elrendezést, miszerint a ház terei elsősorban egy belső udvar köré szerveződnek. Az összeforgatott tetők karakteres, váltakozó magasságú sziluettet adnak a ház külső kontúrjának, folyamatosan változó képet mutatva. A tömegformálás eredménye az is, hogy a belső udvar alacsony ereszei emberközeli léptéket teremtenek. Kétségtelen, hogy a forma adja a ház karakterét.
A koncepcionálisan definiált tömeget kiharapott átmeneti terek tagolják, melyek a közösségi terekhez kapcsolódva veszik körbe a házat, tovább gazdagítva a kint és bent téri kapcsolatait. Az északi oldalon fedett-nyitott tér védi a bejáratot, nyugaton az udvar felőli megnyitás árnyékolását segíti, délen pedig a hátsó udvar és átrium összekötését teszi lehetővé.
Az összeforgatott kubusok belső terei a körbezárt udvar köré szerveződnek, minden oldalon meghatározó vizuális kapcsolattal a belső kert felé. A ház kiemelt helye a nappali és étkező közös tere, ahol a belső tér kontúrja felveszi a tömeg vonalait. Ez a tér a ház központi helyiségeként mind a belső kerthez, mind a hátsó udvarhoz kapcsolódik, a teljes átlátást nyújtó nyílászárók intenzív kapcsolatot teremtenek kint és bent között. Ezzel szemben az utcai traktus tetőtere a gyerekszobákhoz tartozó galériáknak ad helyet, az északi tetőben pedig tárolásra szolgáló padlástér található.
Az épület identitását erősen meghatározó elem - a ház tömegének formálása mellett - az átriumot bezáró áttört fal, melyben az arab felmenőkkel rendelkező lakók kultúrájukra jellemző geometrikus mintákat láthatnak viszont a beton kerítésidomokból létrejövő ismétlődő struktúrában. A homlokzatokon minden oldalon visszatérő kis léptékű elemek mintázatának részletgazdagsága megtöri a vakolt felületek monotonitását, melyet tovább old a belső udvarban körbefutó nút, eltérő struktúrájú szakaszokra osztva a homlokzatot.  A nappali magasan elhelyezett, mélyen ülő bevilágítója, és az olvasósarok fal külső síkjára helyezett ablaka egymás ellenpontjaként gazdagítják a ház részleteit.
A végeredmény egy olyan formajáték, melynek során egy család új élettere jöhetett létre. A megbízók már itt élnek, mostantól ők alakítják tovább az otthonukat.
építészet/architecture: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter, Kovács Gábor /batlab architects/_generálkivitelezés/general contractor: Praxikus Kft._statika/statics: Márkus István_épületgépészet/mechanical engineering: Mészáros Olivér_épületvillamosság/electricity: Dános Norbert_helyszín/location: Budajenő_projekt év/design and construction: 2021-2022_volumen/area: 140 nm_képek/photo: Danyi Balázs