Országos tervpályázat_Ybl Miklós Emlékház
A térfalakkal határolt foghíj két utcát köt össze, melyre olyan épületet kell tervezni, mely lehetővé teszi a telken való átjutást. A területre egy olyan fogadószintet terveztünk, ami a Várkörút felől érhető el, illetve egy lépcsőn felmehetünk a tetejére is. A fent kialakult köztér a Bástya utca szintjén található, mely megfelelően integrálja a területet a város meglévő szövetébe. A Várkörút felől a lepényszerű vezérszint zártsorú beépítést mutat, ám az ebből kinövő inkubátorház tömbje mintha folytatná a szabadon álló villák sorát. A terület határán található múzeum felmagasodó tűzfalának az eredménye a kiállítótér helye, mely mint egy szoborszerű tárgy ül a lepényszerű fogadószinten. Ez mind a belső terek szervezője, mind a körülötte kialakuló köztér központi eleme. A tűzfalakhoz való csatlakozás nehézségét könnyítve szűk belső udvarokat terveztünk, melyek szoros kapcsolatban állnak a földszint tereivel. Itt helyeztük el a meglévő szobrokat. Nyitott, de mégis védett helyen. Az új ház szerves része lehet a város  meglévő szövetének, ugyanakkor emblematikus cégére a megfogalmazott funkcióknak.
The goal of the project is to use the isolated site for such a building that allows circulation through the area. We have designed a receiving floor which is accessible via Várkörút street and has access to the roof through a staircase as well. The public upper floor is levelled with Bástya street to be incorporated into the existing fabric of the city. If viewed from Várkörút street, the design shows a closed-row plot, however the mass of the incubator building that grows out of it continues the rhythm of free standing villas. The third - also the most significant - element is the mass that envelopes the exhibition area sits as a sculpture on the flat box of the reception hall. This central element is the conductor of the disposition. The difficult situation provided by firewalls all around was converted into an advantage when we designed narrow inner patios tightly connected to interior ground floor spaces with a unique atmosphere. This is where the existing statues are placed. In an open, but still protected area. The new house can not only be an organic part of the city but also the icon of the formulated function.
építészet/architecture: Batizi-Pócsi Gergő, Batizi-Pócsi Péter /batlab architects/
helyszín/location: Székesfehérvár
projekt év/design and construction: 2014
volumen/area: 2000 nm